Voldsoffererstatning

familievold/voldsoffererstatning, redd kvinne i mørkt rom

Erstatning ved vold og overgrep – dine rettigheter

Hvis du har vært utsatt for vold, overgrep eller andre alvorlige straffbare handlinger, kan du ha krav på økonomisk kompensasjon fra det offentlige gjennom ordningen med voldsoffererstatning. Formålet med denne ordningen er å gi støtte til deg som er berørt – enten som direkte offer eller som etterlatt – slik at du lettere kan håndtere de personlige og økonomiske konsekvensene av hendelsen.

Hva innebærer voldsoffererstatning?

Voldsoffererstatning er en offentlig kompensasjonsordning som skal hjelpe personer som har vært utsatt for alvorlige lovbrudd, for eksempel fysisk vold, seksuelle overgrep, trusler, ran eller mishandling. Også pårørende etter et dødsfall som følge av en straffbar handling kan i visse tilfeller ha rett på erstatning. Ordningen reguleres av voldsoffererstatningsloven, og det er Kontoret for voldsoffererstatning som behandler og avgjør søknadene.

Hvem kan søke om erstatning?

Du kan søke om voldsoffererstatning dersom du har blitt påført fysiske, psykiske eller økonomiske skader som følge av en straffbar handling. I tilfeller hvor offeret har omkommet, kan erstatning også tilkjennes nærmeste pårørende. Søknad må sendes til Kontoret for voldsoffererstatning, og det er nødvendig å legge ved dokumentasjon som viser skaden og hvilke økonomiske konsekvenser den har medført.

Hvilke utgifter og tap kan dekkes?

Dekning av økonomiske tap

Dersom voldshendelsen har ført til utgifter eller inntektstap, kan du søke om økonomisk erstatning. Dette kan blant annet omfatte:

  • Kostnader til legebehandling, psykolog eller annen helsehjelp

  • Skader på eiendeler, som klær eller elektronisk utstyr

  • Tapt arbeidsinntekt ved sykdomsfravær

  • Forsinket utdanning med økonomiske følger

  • Reiseutgifter, medisiner og andre nødvendige utlegg

Det er viktig å samle og oppbevare kvitteringer og annen dokumentasjon som bekrefter kostnadene.

Erstatning for ikke-økonomisk skade (menerstatning og oppreisning)

Dersom du har fått en varig og betydelig skade – enten fysisk eller psykisk – kan du også ha rett på menerstatning, som skal kompensere for redusert livskvalitet og belastningen skaden medfører. For å få menerstatning må skaden som regel vurderes til minst 15 % varig medisinsk invaliditet og ha en varighet på over ti år.

I tillegg kan du kreve oppreisning, som er en kompensasjon for tort og svie. Ved fastsettelsen av oppreisningens størrelse vurderes alvorlighetsgraden i handlingen, eventuelle tillits- eller omsorgsforhold mellom deg og gjerningspersonen og om handlingen har vært særlig krenkende eller belastende. Dersom flere gjerningspersoner står bak, kan dette også ha betydning.

Begrensninger i erstatningens størrelse

Det er et øvre tak på hvor mye voldsoffererstatning som kan utbetales. Maksimumsbeløpet er 60 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) per person per hendelse. I spesielle situasjoner kan det gjøres unntak fra denne grensen.

Advokat Oslo hjelper deg

Advokat Oslo bestreber hele tiden etter å oppnå de beste resultater for våre klienter. Vi tilstreber effektivitet og produktivitet, og riktig rådgivning til våre klienter. Våre klienter skal oppleve sterk faglighet, rask responstid, og et stort personlig engasjement rundt deres sak. Våre advokater jobber ofte teambasert på den enkelte sak.

Siste artikler

familievold/voldsoffererstatning, redd kvinne i mørkt rom

Voldsoffererstatning

Barnefordeling – Nyttig å vite i foreldretvist

Konsekvensene av at man ikke varsler flytting med barn